Hur du Väljer det bästa Stängslet för ditt Hem

Att sätta upp ett staket eller stängsel är som att skapa en mur runt din fastighet. Typen och stilen av staket du väljer kommer att spela en nyckelroll i ditt hems exteriördesign och kommer också att lägga till några viktiga fördelar för ditt hem, som säkerhet, säkerhet och integritet.

Med så många stängselalternativ tillgängliga där ute kan det vara svårt att bestämma sig för vad du ska köpa för sin fastighet.

Men vi är här för att hjälpa dig att välja rätt staket för ditt hem.

Känn till de olika typerna av staket och bestäm din design

Ett staket eller stängsel ger stil och bekvämlighet till ditt hem. Eftersom det finns många val i stilar måste du bero på din personliga smak och vad som ser bäst ut med designen på ditt hus.

Arkitekturen i ditt hem gör det enkelt att eliminera andra typer av staket som inte ska användas. Om ditt hus är traditionellt och viktorianskt i design, så är ett kedjelänksstängsel uppenbarligen på sin plats. Hem i äldre stil ser bäst ut med staket av tegel eller prydnadsmetall, medan ett modernt bondgårdshus eller ranchhem passar bra med ett trä- eller vinylstaket. Stilen på ditt hem och inredningen måste ha ett samband med stilen och utformningen av ditt staket.

Oavsett vad din smak och befintliga stilar är, kan du välja ett perfekt staket från dessa grundläggande val för stängselmaterial:

1. Trä

Trä är det vanligaste stängselmaterialet (tänk på hur många gånger du har sett ett vitt stängsel i trä). Det är det klassiska staketet som är populärt etersom det kan byggas i valfri storlek, stil och höjd.

Trä är fortfarande ett av de mest attraktiva alternativen på marknaden, eftersom det ger en varm och välkomnande känsla som passar många arkitektoniska designstilar. Ett trästaket kan ha den lägsta inköps- och installationskostnaden, och om du är en händig typ av person kan du installera det själv och göra det till ett gör det själv-projekt. Du kan också kontakta experter för att installera det åt dig. Det är ett hållbart material och det kan stylas eller målas på egen hand.

Trä kan dock kräva kontinuerligt underhåll, eftersom det kan behöva en ny färg eller bets vartannat till vart tredje år. En annan fiende till trä är att ruttna, så se till att träet du använder är behandlat om du vill hålla det långvarigt. Men det som är bra med det är att det lätt kan hålla hela livet i ditt hem, beroende på vilken typ av trä du väljer. Och med trä har du massor av virkestyper att välja mellan.

2. Kedjestängsel

Kedjelänksstängsel används vanligtvis i kommersiella fastigheter, men dess prisvärdhet gör det till ett attraktivt val från husägare som vill hålla sina husdjur och egendom säkra och säkra. Även om det inte tillför mycket avskildhet till hemmet, håller det din hund och barn innanför trottoarkanten. Den är också robust, underhållsfri och långvarig. Det är väldigt lätt att installera, vilket gör det till ett populärt val för att täcka mycket mark och se till att du lär dig mer här.

Nackdelen med att ha en kedjestängsel är det utilitaristiska utseendet som kan få ditt hem att se ut som en kommersiell fastighet. Men du kan komma runt det genom att använda vinylbelagda stilar som finns i grundfärger, eller genom att använda det som ett galler för växter att växa och klättra på. Klätterbandsblommande vinstockar som klätterrosor, månblommor med mera kan förvandla ditt enkla och utilitaristiska staket till något vackert.

3. Smidesjärn eller gjutjärn

Staket av smidesjärn eller gjutjärn finns i olika stilar. Vissa är höga, vissa är korta, vissa är breda och andra är installerade ovanpå tegel- eller cementväggar. Metallstängsel skyddar din fastighet och det ser bra ut att göra det. Den kan hålla i hundratals år och kan målas med vilken färg du vill. Dekorativt smide eller gjutjärn är vanligt med klassisk, traditionell eller äldre arkitektur; men det finns mer modernt utseende smidesjärnstaket med mindre kinkiga linjer. Det finns ett kompletterande staket av dessa metaller som kommer att förbättra din fastighet, oavsett vilken arkitektonisk stil ditt hem har.

Om du redan har ett smidesjärnsstaket som är oattraktivt kan du få det att se bättre ut genom att lägga till dekorativa detaljer eller låta vinrankor klättra på det. Rost är din främsta fiende när det kommer till smide eller gjutjärn, så den behöver slipas och målas om vartannat till vart tredje år. Utöver det är dessa material specialtillverkade, så det kan bli dyrt.

4. Aluminium

Om du gillar utseendet på smide utan den dyra kostnaden och rost, är aluminiumstängsel ett alternativ. Faktum är att aluminium är en av de mest attraktiva och grundläggande stängseltyperna. Den erbjuder ett unikt, exklusivt utseende utan de höga underhållskostnaderna för prydnadsjärn.

Det enda underhållet som aluminiumstängsel behöver är under installationen, vilket inkluderar målning och dekoration. Men det är naturligtvis inte lika starkt och hållbart som järnstängsel.

5. Vinyl

Vinyl är det snabbast växande valet när det kommer till stängselmaterial. Även känd som plaststängsel, vinyl är inte den minst kostsamma, men folk älskar det eftersom det är underhållsfritt. Du behöver bara hålla den ren genom att tvätta den med en trädgårdsslang, så blir det okej. Den finns i en oändlig mängd färger och stilar, och den kan efterlikna vanliga stängselmaterial som trä och aluminium. Den behöver inte målas och den ruttnar och rostar inte. Den motstår även färg, så att du enkelt kan rengöra smuts eller oönskade fläckar. Det kan också installeras som ett gör-det-själv-projekt.

Det enda problemet med vinyl är dess styrka. På grund av sin ihåliga plastkonstruktion kan den gå sönder eller spricka under för mycket tryck. Så om du har stora, aktiva hundar, eller barn som är sportiga eller gillar att busa runt på gården, kanske du vill överväga ett robustare material.

6. PVC

PVC är det billigaste materialet att använda som staket på din trädgård. Den kan ersätta träpålar och den är inte lika robust. PVC-hylsorna går ovanpå trästolparna, vilket ger stabilitet till staketet. PVC-pålarna fästs antingen med skruvar eller fästs med ett lim på tvärstängerna. På grund av PVC-materialet blir staketet motståndskraftigt mot element och kan hålla i åratal. Du kan också konstruera den för att bilda olika höjder. Det är också ett material som kräver lite underhåll.

Precis som vinyl är PVC inte lika hållbart som andra material. Dessutom behöver den rengöras regelbundet eftersom den lätt kan se smutsig ut. Det är inte heller lika elegant i utseende som naturligt trä eller metallstängsel.

7. Bambu

Bambu kan odlas naturligt, så många av dem som letar efter miljövänliga alternativ kanske föredrar bambu. Det är attraktivt, plus att det också är hållbart. Bambu är en typ av snabbväxande gräs, men det är starkare än timmer och andra träslag. Det är ett utmärkt stängselmaterial för ditt hem, särskilt om stilen på ditt hus är modern, zen eller asiatisk.

När bambu inte är ordentligt skyddad mot fukt kan den ruttna, så se till att du applicerar en vattentät beläggning på bambu innan den installeras. Det måste också skyddas mot direkt kontakt med marken, såvida du inte vill ha ett levande bambustaket. Levande bambu kan växa upp till en fot per år, och den måste hållas under kontroll med regelbunden skärning och beskärning eftersom den växer snabbt. Om den tas ordentligt om hand kommer den att hålla i många år. Det rekommenderas dock inte för områden med kallare klimat.

Identifiera huvudsyftet med stängslet

Innan du väljer det bästa materialet att använda som staket, svara först på denna fråga: Varför behöver du ett staket? Huvudsyftet med staketet måste vara din huvudsakliga avgörande faktor. Om du behöver lite avskildhet är ett kedjelänkstaket inte det bästa materialet. Om ditt problem är säkerhet duger inte ett trästaket i gårdsstil. Om du bara behöver ett gränsmärke har du många olika alternativ och du kan använda det för att förbättra din trottoarkant.

Här är de främsta anledningarna till att människor sätter staket runt sin egendom:

1. Säkerhet och trygghet

Hemmet är tänkt att vara en säker plats, så att hålla det säkert är ett huvudproblem. Om du har barn och/eller husdjur kan placeringen av ett staket ge en ny säkerhetsnivå. En inhägnad gård håller främlingar och inkräktare ute, så att ingen lätt kan närma sig din ytterdörr (och göra intrång i din fastighet).

Ett säkerhetsstängsel är desto viktigare om du har en pool i din fastighet. Att ha din pool gör din fastighet till en rolig plats där dina vänner och släktingar kan umgås och besöka. Men om du inte har ett säkert staket kan grannskapets barn försöka smyga in i din pool utan din vetskap.

Om säkerhet är ditt främsta bekymmer måste du välja ett staket som har en högre höjd. Den ska inte ha funktioner som horisontella skenor där en inkräktare kan försöka klättra, och den måste ha en robust och låsbar grind. Vissa säkerhetsstängsel av metall har spetsiga kanter eller taggtrådar för att göra det svårare för inkräktare att klättra in.

2. Integritet

Beroende på vilken integritetsnivå du vill ha kan du göra ditt staket till en hel eller delvis avskärmning från omvärlden och din grannes utsikt. Ett kort staket blockerar inte utsikten över ditt hem och ger dig inte den integritet du vill ha. Att ha ett högre staket kan hjälpa till att säkerställa frihet från nyfikna ögon.

Välj ett staket med lite eller inget mellanrum mellan brädor. Ett tätt placerat gallerstängsel kan vara lika privat som ett fast material, särskilt när det kombineras med klätterväxter.

Men integritetsstängsel är bara idealiska och praktiska för bakgården, men inte nödvändigtvis den bästa idén för en framgård. Detta är såvida du inte har det bra med att blockera alla vyer från gatan, vilket beror på var du bor.

3. Blockerar insyn

Om ditt hem ligger på en livlig gata kan du fortfarande skapa ett lugnt gårdsutrymme genom att sätta upp rätt staket. Detta kan också hjälpa om din hund fortsätter att skälla på gården för varje slumpmässig sak eller person hon ser, vilket tar bort din lugn och ro. För att blockera insyn kan du välja ett solitt staket, eller till och med ett staket med små luckor mellan brädor.

4. Hålla husdjur inne

Höjden på staketet är avgörande för att hålla dina husdjur inne på din trädgård. Naturligtvis behöver du ett högre staket för att hindra dem från att hoppa över eller fly. Om du har hundar, identifiera om de är hoppare eller grävare. För större hundar, välj något högre. Men om dina hundar är grävare, måste du begrava ditt staket en bit under jorden, eller placera några växter och landskap längs staketet.

5. Skydd från vind

Om du bor på stranden eller högt uppe kanske du inte vill blockera utsikten med solida staket. Men eftersom det blåser i dessa områden vill du fortfarande ha något som skyddar din egendom. Glas är ditt bästa alternativ här. Om det inte är ett problem att blockera en vy kan du välja ett staket med få eller inga mellanrum mellan brädor.

Kontrollera dina grannskapsbegränsningar

Du kan inte bara sätta upp ett nytt staket på din trädgård om det finns vissa regler och föreskrifter om vilken typ av staket du kan bygga i ditt område. Till exempel tillåter vissa områden integritetsstängsel, men inte i den främre delen av fastigheten.

Innan du bygger något, se till att du undersöker och kontrollerar olika koder som införts i ditt grannskap. Om du bygger ett staket som bryter mot koderna kommer du att tvingas ta bort det, eller riskera att få böter.

Välj rätt stängselentreprenör

Vissa staket kan byggas som ett gör-det-själv-projekt, men det kräver hårt arbete och specialverktyg. Om du inte är en entreprenör själv är det bäst att överlåta byggnaden till en professionell entreprenör (du kan välja att göra underhåller själv). Kontrollera din entreprenörs bakgrund och anlita så mycket som möjligt den som har erfarenhet av att bygga den typ av stängsel du vill ha till ditt hem.

Be din lokala planerings- och områdesavdelning om en karta över din fastighet så att du kan ange fastighetsgränser och förhindra potentiella problem med grannarna. På så sätt kan du bättre planera platsen för ditt staket. Se också till att entreprenören säkerställer alla bygglov du kan behöva.

Tänk på hur mycket underhåll det behöver

Fråga dig själv hur mycket tid du är villig att lägga för att behålla det vackra i ditt nya staket. Du kommer åtminstone att spendera minimal tid med att rengöra ditt staket då och då. Trästaket behöver mest underhåll eftersom de behöver målas eller målas med några års mellanrum för att hålla det estetiskt tilltalande. Metallstängsel kan ha rost och du kan behöva skrapa bort dem och måla om staketet för att hålla det vackert. Men trä erbjuder fördelen att det är lättare att reparera och utbyta än metall.

Om du är en upptagen person, välj ett staket med mindre underhåll som vinyl- eller aluminiumstängsel. Men om en del av ditt staket skadas, kan du upptäcka att tillverkaren inte längre säljer produkten vilket gör det svårt att hitta en reparationsdel som matchar det du redan har på din trädgård. Det finns kunder som slutar med att byta ut hela stängslet även om bara ett fåtal sektioner är skadade.

Kontrollera din budget

Det billigaste valet är inte alltid det mest ekonomiska i längden. Med tanke på installationskostnader, underhåll och hållbarhet kommer att hjälpa till att bestämma den totala kostnaden för ett staket.

Att installera ett nytt staket kan kosta dig mellan 30.000 och 90.000kr i genomsnitt. Priset varierar beroende på materialkvalitet, märke och tillverkare samt höjden på staketet. Se till att du jämför priser som först erbjuds av olika säljare, innan du bestämmer dig för den första du gillade. Välj det bästa som erbjuder det bästa kvalitetsmaterialet inom din prisklass. Beräkna också mängden stängsel du behöver innan du fixar budgeten. Den slutliga kostnaden inkluderar även arbetskraft.

Utvärdera hur det kommer att påverka ditt hems värde

När du väl installerat ett staket stiger vanligtvis värdet på ditt hem. Om du planerar att sälja huset du bor i i framtiden kan du installera ett snyggare staket nu för att dess värde ska öka dramatiskt. Ett kort staket i trä kan knappt öka ditt hemvärde. Kort sagt, ju mer pengar du spenderar på staketet, desto högre är den potentiella värdeökningen på ditt hem.

Men tänk också på om ditt staket är praktiskt eller kanter på det yttersta. Till exempel kan du ha byggt ett insynsskydd som är riktigt högt. Detta kan påverka andrahandsvärdet, eftersom potentiella köpare kanske undrar vad du gömde där inne.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!