Så Lägger du Golvspånskiva! [Komplett Guide]

Spånskivan är ett av de mest grundläggande byggmaterialen. Detta på grund av att den är relativt billig, lättanvänd, men även har en enorm mängd olika användningsområden.

Golvspånskivan ger hög prestanda för bara en bråkdel av kostnaden av vanligt trägolv. Golvspånskivan är tillverkad av av högtryckshäftande träflis och sågspån och är relativt lätt. Spånskiva används ofta för grunden på ett golv, och kallas därför golvspånskiva.

Varför använda spånskivgolv?

Spånskivan kan användas på en mängd olika sätt, inklusive dörrar, tak, arbetsytor och till och med i möbler, men spånskivor är bäst lämpade för golv. Det är billigt, hållbart och extremt slitstarkt och kan hantera höga belastningar vilket gör det lämpligt för nästan alla golvapplikationer. Golvspånskivor även användas på tyngre industriella och kommersiella projekt. Det finns även fuktbeständiga alternativ tillgängliga.

I denna artikel går vi igenom allt du bör tänka på när du ska lägga golvspånskiva.

Rengör dina bjälkar

Det uppenbara första steget är att se till att dina golvbjälkar ska vara rena och torra innan installationen av spånskivan. Det betyder att de ska vara fria från allt damm, olja och annat skräp som kan hindra att skivorna annars skadas eller inte ligger helt plant. Att se till att de är torra är särskilt viktigt eftersom spånskivor kan vara mycket känsliga för fukt.

Acklimera spånskivor

Beroende på miljön expanderar brädorna eller dras samman som svar på rumstemperaturen. Om detta inträffar efter att de redan är monterade kan de spricka eller krympa, vilket gör att det blir luckor i golvet och minskar strukturens hållfasthet. För att undvika detta vill du att den här expansionen och minskningen ska ske innan de installeras. Lämna bara brädorna på en säker och torr plats i rummet i minst 2 dagar. Detta bör ge mycket tid för dem att anpassa sig till temperaturen.

Isolering

Om du vill isolera ditt golv under spånskivan, till exempel med hjälp av isoleringsskivor, är det viktigt att det stöts upp nära bjälken. Du bör se till att isoleringen har monterats korrekt innan du lägger ner spånskivan, eftersom eventuella justeringar efter det faktum skulle innebära att golvbrädorna backas upp igen.

Hur man installerar spånskivgolv

Markera bjälkarnas positioner på dina väggar – Du kan göra detta med din snickarpenna. Det gör att du kan rikta in kortkanten på dina brädor med bjälkarna och ge en bra markör för att fästa eventuella skruvar.

Lägg ner ditt första bräde med början vid väggen – Spånskivan ska läggas längs tvärbalkarna med brädans långa kant mot väggen. Du bör rikta in brädet så att det blir 10 mm expansionsavstånd mellan brädans kant och väggen. Oroa dig inte, detta gap kan senare täckas av lister. Den lilla kanten på varje bräda ska ligga över mitten av en exponerad bjälk som täcker hälften. Brädor bör mätas och skäras efter behov för att tillgodose detta.

Fäst skivan till bjälklaget

När du väl har mätt och sågat din bräda kan den fästas på dina bjälkar. Om du arbetar med spånskivor rekommenderas att använda lim och skruvar för att göra detta. Lyft först din bräda och lägg den åt sidan. Applicera sedan en kontinuerlig limsträng på dina bjälkar med en applikationspistol, din bräda kan sedan läggas ner för att säkras med skruvar. Fogar kan skruvar  vid 150 mm centrum över bjälken och inte närmare än 10 mm till brädans kant. Skruvpositionerna bör markeras med en rak kant för att löpa tvärs mitt på bjälken.

Håll avståndet

Se till att avståndet på 10 mm mellan brädorna och väggen bibehålls och fortsätt att fästa dina skivor.

Det sista brädet i raden måste sågas till rätt storlek. För att göra detta mäter du helt enkelt från slutet av det sista kortet till väggen och drar av 10 mm för att bibehålla expansionsgapet. När du sågar din bräda kom ihåg att markera skärlinjen tydligt med en rak kant och skär med långa rena slag om du använder en handsåg.

Montera finalbordet i raden

När du är nöjd med att den sista skivan har sågats till storlek kan den läggas med samma metod som tidigare. När limmet har applicerats ska du hålla skivan i en vinkel och långsamt sätta den på plats. Sätt vikt längs kanten för att bibehålla klyftan och din första rad kommer att vara komplett.

Fortsätt den här processen tills du når den sista raden

Upprepa dessa steg med att lägga resten av dina spånskivor och kom ihåg att säkerställa säkra fogar mellan brädorna med en hammare och träkloss och placera plattor mellan brädorna och väggen.

Mät för den sista raden

Den sista raden av spånskivor måste alla sågas för att passa mellan den andra till sista raden och kanten på din vägg. Mät klyftan mellan den andra till sista raden och väggen (kom ihåg att göra detta från brädans överkant) som tidigare, dra 10 mm från denna mätning. Eftersom du kommer att såga längs den långa kanten av brädet den här gången rekommenderas det att du mäter vid 600 mm centrum och markerar de mått på brädet du tänker såga.

Att använda en cirkelsåg för dessa långa skär kommer att bli mycket enklare och samtidigt säkerställa en bibehållen rak kant. För att underlätta skärningen kan en träplatta klämmas fast på din arbetsbänk för att fungera som en sågstyrning. Spånskivan ska också klämmas fast så att den inte rör sig under sågningen. Öronskydd och handskar bör bäras av dig och alla andra som hjälper till.

Som nämnts ovan kan spånskivor monteras olika beroende på situationen, så det är alltid värt att hänvisa till produktspecifika instruktioner om de finns. Fogar mellan raderna bör helst förskjutas med ungefär 500 mm för att förhindra att de ansluts över en enda söm.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!