Så här gör du: Ta bort Lack och Andra Behandlingar från Trä

Färglack och andra typer av klarlack appliceras för att skydda trämöbler och golv från repor, slitage och fläckar. Applicerade och tillämpade på rätt sätt gör dessa produkter ett utmärkt jobb – men vad händer om du vill exponera träet för omlackering, reparation eller restaurering?

Då kommer ditt första steg vara att ta bort träets befintliga yta och beläggning. Det finns många olika ytbehandlingar med klar beläggning, och om du inte vet ursprunget till ditt stycke kan det vara extremt svårt att skilja mellan ytbehandlingstyper.

I grund och botten finns det tre sätt att avlackera trä när du inte är säker på vilken typ av finish du har att göra med.

 • Sandpapper eller slipning
 • Lösningsmedel
 • Kemiska färgborttagare

Läs vidare för fullständig information om var och en av dessa tre metoder nedan ….

Ta bort lack genom slipning

Bra för färg, akryl, lack, shellack

Även om det är arbetskrävande kan sandpapper ta bort nästan vilken träfinish som helst. Den kan användas för att göra om trägolv, eller så kan den användas för att ta bort lack från mycket mindre ytor – till exempel en bordsskiva. Hantera plana ytor med ett elverktyg såsom en elektrisk slipmaskin. Använd handhållet papper eller slipblock för oregelbundna och ojämna områden. Om du tar bort ytan från en möbel som du planerar att måla är slipning det enda nödvändiga steget: Börja med ett sandpapper med en kornstorlek på. 150för att grova upp ytan och avsluta med 220-kornstorlek, var noga med att ta bort damm med duk eller en lätt fuktad trasa.

Ta bort lack med lösningsmedel

Bra för skalack och lack

Skalack och lack är alkoholbaserade ytbehandlingar som kan tas bort med en mängd olika lösningsmedel som finns i din butik. Skalack kan avlägsnas med denaturerad alkohol. Om alkohol inte fungerar, testa med en lackförtunnare. Om din bit tillverkades av en kvalitetsmöbeltillverkare efter 1930 är en lackförtunnare produkt det bästa stället att börja på, eftersom dina möbler sannolikt är färdiga med skal eller lack. Applicera lösningsmedlet med en trasa för att lossa lacket från träytan och skrapa sedan den kvarvarande ytan lätt med en plastkniv eller liknande.

Ta bort lack med kemiska färgborttagare

Bra för polyuretan (akryl), lack och färg.

Kemiska färg- eller lackborttagare är mycket effektiva och skadar inte trä. Men var försiktig: Historiskt har dessa produkter innehållit den aktiva ingrediensen metylenklorid, en hård, kaustisk kemikalie som kan skada ögonen, andningsorganen och huden allvarligt (för att inte tala om miljön).

Färgborttagare har förbättrats genom åren och idag är säkra att använda produkter tillgängliga i hårdvaruaffärer, hemmakontor och online. Om du kan arbeta med lämplig säkerhetsutrustning i ett mycket väl ventilerat område – och miljövänlighet inte är en prioritet – gör sådana produkter snabbt arbete med att ta bort ytbehandlingar.

Jag föredrar en vattenbaserad produkt från 3M som heter Safest Stripper, som är lämplig för allergiker med miljöhänsyn att arbeta säkert i områden utan fönster och ventilationsmöjligheter.

Vid applicering förblir den pastaliknande färgborttgagaren våt under en längre tid vilket gör det möjligt att ta bort flera lager om det behövs. Använd fin stålull och gnugga i träkornets riktning för att avlägsna eventuella rester.

Vanliga frågor

Hur tar man bort lack på möbler?

Det finns flera olika metoder för att ta bort lack från möbler, beroende på vilken typ av lack och material som möblerna är gjorda av. Här är några vanliga metoder:

 1. Kemisk borttagning: Använd en kemisk lackborttagningsmedel som finns att köpa på byggvaruhus eller online. Följ instruktionerna på förpackningen noga.
 2. Sandpapper: Använd grovt sandpapper för att slipa bort lacken. Var försiktig så att du inte skadar träet under lacken.
 3. Strålning: Använd en elstrålning eller en sandblåsare för att ta bort lacken snabbt och effektivt.
 4. Mekanisk borttagning: Använd en mekanisk lackborttagningsmedel, såsom en skrapa eller en träspatel, för att skrapa bort lacken. Var försiktig så att du inte skadar träet under lacken.

Det är viktigt att alltid börja med den mildaste metoden och sedan gradvis öka svårighetsgraden, så att du inte skadar träet eller andra material. Innan du börjar, se till att arbetsområdet är väl ventilerat och använd skyddsutrustning, som handskar och andningsskydd.

 

 

Kan man betsa på lackat trä?

Det är möjligt att lackat trä kan betsas, men det kräver vanligtvis extra förberedelse och arbete. Lackat trä är ofta glatt och det kan vara svårt för betsen att fästa ordentligt.

För att betsa lackat trä behöver man ta bort så mycket av lacken som möjligt först. Som jag nämnde tidigare, det finns olika metoder för att ta bort lack, men om du vill betsa träet senare är det viktigt att använda metod som inte skadar träet.

Efter att du har tagit bort lacken, rengör träet noga med en trärengöringsmedel eller trärensare för att ta bort alla rester av lack och damm. Torka träet noga och sandpappra det för att göra det jämnt och för att få en bra fäste för betsen.

Sedan kan du applicera betsen enligt tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för att få bästa resultat. Efter det kan du applicera ett färg eller lack för att skydda träet och för att ge det en fin finish.

Det är viktigt att notera att det kräver en del tid och kunskap för att betsa lackat trä och det kan vara svårt för en ovan person att göra det. Det kan vara lämpligare att anlita en professionell om du vill ha ett bra resultat.

Hur får man bort gammal färg från möbler?

Det finns flera olika metoder för att ta bort gammal färg från möbler, beroende på färgtyp och hur väl den har fäst. Här är några vanliga metoder:

 1. Kemisk borttagning: Använd en kemisk färgborttagningsmedel som finns att köpa på byggvaruhus eller online. Följ instruktionerna på förpackningen noga. Dessa produkter är vanligtvis lösningsmedelbaserade och kan vara farliga om inte hanteras på rätt sätt.
 2. Sandpapper: Använd grovt sandpapper för att slipa bort färgen. Var försiktig så att du inte skadar träet eller annat material under färgen. Det kan ta lång tid och kräva mycket arbete att ta bort färg med sandpapper.
 3. Mekanisk borttagning: Använd en mekanisk färgborttagningsmedel, såsom en skrapa eller en träspatel, för att skrapa bort färgen. Var försiktig så att du inte skadar träet eller annat material under färgen.
 4. Strålning: Använd en elstrålning eller en sandblåsare för att ta bort färgen snabbt och effektivt. Var försiktig med att inte skada träet eller annat material under färgen.

Det är viktigt att alltid börja med den mildaste metoden och sedan gradvis öka svårighetsgraden, så att du inte skadar träet eller andra material. Innan du börjar, se till att arbetsområdet är väl ventilerat och använd skyddsutrustning, som handskar och andningsskydd.

Måste man slipa bort gammal färg?

Det är inte alltid nödvändigt att slipa bort gammal färg från möbler innan man målar om eller renoverar dem. Slipning kan vara tid och arbetskrävande och kan också skada träet eller andra material.

En metod som är vanligt att använda är att använda en färgborttagningsmedel, det finns kemiska och mekaniska borttagningmedel som är speciellt utvecklade för att få bort gammal färg. Dessa produkter är vanligtvis lösningsmedelbaserade och kan vara farliga om inte hanteras på rätt sätt. Följ instruktionerna på förpackningen noga för att få bästa resultat.

Om du bestämmer dig för att måla över den gamla färgen istället för att ta bort den, se till att förbereda ytan ordentligt genom att rengöra och slipa för att få en bra fäste för den nya färgen. Även om det inte är nödvändigt att slipa bort gammal färg, kan det vara nödvändigt om ytan är ojämn eller om det finns fläckar eller skador som måste repareras.

Måste man skrapa bort färg?

Det är inte alltid nödvändigt att skrapa bort färg från möbler innan man målar om eller renoverar dem. Skrapning kan vara tid och arbetskrävande och kan också skada träet eller andra material.

En metod som är vanligt att använda är att använda en färgborttagningsmedel, det finns kemiska och mekaniska borttagningmedel som är speciellt utvecklade för att få bort gammal färg. Dessa produkter är vanligtvis lösningsmedelbaserade och kan vara farliga om inte hanteras på rätt sätt. Följ instruktionerna på förpackningen noga för att få bästa resultat.

Om du bestämmer dig för att måla över den gamla färgen istället för att ta bort den, se till att förbereda ytan ordentligt genom att rengöra och slipa för att få en bra fäste för den nya färgen. Även om det inte är nödvändigt att skrapa bort gammal färg, kan det vara nödvändigt om ytan är ojämn eller om det finns fläckar eller skador som måste repareras.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!