Så här gör du: Ta bort lack och Andra Träytor

Färglack och andra typer av klarlack appliceras för att skydda trämöbler och golv från repor, slitage och fläckar. Applicerade och tillämpade på rätt sätt gör dessa produkter ett utmärkt jobb – men vad händer om du vill exponera träet för omlackering, reparation eller restaurering?

Då kommer ditt första steg vara att ta bort träets befintliga yta och beläggning. Det finns många olika ytbehandlingar med klar beläggning, och om du inte vet ursprunget till ditt stycke kan det vara extremt svårt att skilja mellan ytbehandlingstyper.

I grund och botten finns det tre sätt att avlackera trä när du inte är säker på vilken typ av finish du har att göra med.

  • Sandpapper eller slipning
  • Lösningsmedel
  • Kemiska färgborttagare

Läs vidare för fullständig information om var och en av dessa tre metoder nedan ….

Ta bort lack genom slipning

Bra för färg, akryl, lack, shellack

Även om det är arbetskrävande kan sandpapper ta bort nästan vilken träfinish som helst. Den kan användas för att göra om trägolv, eller så kan den användas för att ta bort lack från mycket mindre ytor – till exempel en bordsskiva. Hantera plana ytor med ett elverktyg såsom en elektrisk slipmaskin. Använd handhållet papper eller slipblock för oregelbundna och ojämna områden. Om du tar bort ytan från en möbel som du planerar att måla är slipning det enda nödvändiga steget: Börja med ett sandpapper med en kornstorlek på. 150för att grova upp ytan och avsluta med 220-kornstorlek, var noga med att ta bort damm med duk eller en lätt fuktad trasa.

Ta bort lack med lösningsmedel

Bra för skalack och lack

Skalack och lack är alkoholbaserade ytbehandlingar som kan tas bort med en mängd olika lösningsmedel som finns i din butik. Skalack kan avlägsnas med denaturerad alkohol. Om alkohol inte fungerar, testa med en lackförtunnare. Om din bit tillverkades av en kvalitetsmöbeltillverkare efter 1930 är en lackförtunnare produkt det bästa stället att börja på, eftersom dina möbler sannolikt är färdiga med skal eller lack. Applicera lösningsmedlet med en trasa för att lossa lacket från träytan och skrapa sedan den kvarvarande ytan lätt med en plastkniv eller liknande.

Ta bort lack med kemiska färgborttagare

Bra för polyuretan (akryl), lack och färg.

Kemiska färg- eller lackborttagare är mycket effektiva och skadar inte trä. Men var försiktig: Historiskt har dessa produkter innehållit den aktiva ingrediensen metylenklorid, en hård, kaustisk kemikalie som kan skada ögonen, andningsorganen och huden allvarligt (för att inte tala om miljön).

Färgborttagare har förbättrats genom åren och idag är säkra att använda produkter tillgängliga i hårdvaruaffärer, hemmakontor och online. Om du kan arbeta med lämplig säkerhetsutrustning i ett mycket väl ventilerat område – och miljövänlighet inte är en prioritet – gör sådana produkter snabbt arbete med att ta bort ytbehandlingar.

Jag föredrar en vattenbaserad produkt från 3M som heter Safest Stripper, som är lämplig för allergiker med miljöhänsyn att arbeta säkert i områden utan fönster och ventilationsmöjligheter.

Vid applicering förblir den pastaliknande färgborttgagaren våt under en längre tid vilket gör det möjligt att ta bort flera lager om det behövs. Använd fin stålull och gnugga i träkornets riktning för att avlägsna eventuella rester.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!