Ta Bort Mögel i Hemmet – så Gör du Steg-för-Steg

Överallt där fukt lurar kan det hända att mögel snabbt uppkommer. Uteplatsmöbler, badrumsväggar, källargolv – de är alla gästvänliga miljöer för invaderande mögelsporer. Det finns flera effektiva sätt att gå till väga om du upptäcker mögel i ditt hem, vare sig det är på en matta, dina väggar, eller tak.

Mögelsporer finns överallt runt omkring oss, i alla typer av klimat. Mögel är en svamp och vissa typer är extremt fördelaktiga för mänskligheten (tänk på penicillin), medan andra kan vara ganska farliga.

För dem som lever i ett fuktigt klimat – eller i ett dåligt ventilerat hem kan mögel orsaka oro. Det är inte bara för att det är fult och oattraktivt, utan också för att det är ohälsosamt (oavsett om du är allergisk). Av den anledningen är det viktigt att agera snabbt när du stöter på mögel, vare sig det är på en kaklad badrumsvägg eller på sittdynor för utemöbler.

För att döda mögel har husägare en handfull alternativ. Välj dina tillvägagångssätt baserat på vilken typ av yta som mögel har vuxit på. I denna artikel går vi igenom hur du effektivt kan hantera de vanligaste fallen av mögel i ditt hem.

Hur man dödar mögel på väggar och kakel

Eftersom det trivs i områden som är fuktiga och våta är det vanligt att mögel kan uppstå i badrum eller kök. I sådana fall ger en lösning av utspädd blekmedel det snabbaste sättet att döda mögel på väggar eller golv.

Förbered lösningen genom att tillsätta en kopp blekmedel i en hink som innehåller cirka en liter varmt vatten. Skrubba sedan möglet kraftigt med en hård borste som du doppat i blekmedelslösningen. Gör det upprepade gånger. (Speciellt i badrummet, där mögel ofta bor i kakelfogarna, välj en gammal tandborste snarare än en större borste.

Kom ihåg att när du arbetar med blekmedel är det viktigt att bära lämplig skyddsutrustning och se till att rummet är tillräckligt ventilerat innan du påbörjar jobbet.

Hur man dödar mögel på tyg och klädsel

Innan du slänger tyg som har blivit offer för mögeltillväxt, försök med följande procedur, som kan göra att du trots allt kan rädda föremålet.

Om ditt hem har översvämmats och mögel och bakterier har fått växa i många dagar kan det vara omöjligt att rädda tyger. Men om mögel har utvecklats på grund av fukt och upptäcks tidigt, kan det enkelt tas bort från de flesta tyger.

Ta först det mögliga föremålet utomhus så att det inte kan spridas mögelsporer i ditt hem. Använd sedan en stel borste för att rensa bort så mycket mögel som möjligt. Förbehandla nu varan med antingen blekmedel (endast vita tyger) eller en butiksköpt fläckborttagare som är avsedd för användning på den aktuella typen av material. Tvätta slutligen tyget i varmt vatten. När du tar ut föremålet ur tvätten, kontrollera det noggrant för tecken på kvarstående mögel. Mer än en omgång behandling och tvätt kan vara nödvändigt.

Om fläckar kvarstår, skapa en lösning av syreblekmedel och vatten och låt kläderna dra i minst åtta timmar. Syreblekmedel kan användas säkert på alla tvättbara tyg

För tyger som bara är kemtvätta, borsta bort möglet utanför och gå sedan till en professionell rengöringsmedel. Identifiera och peka ut fläckarna; de flesta tyger kan framgångsrikt återställas.

Naturliga lösningar för borttagning av mögel

Om du är en av de många som föredrar att undvika exponering för starka kemikalier som blekmedel, notera att vanlig vit vinäger kan vara ett bra substitut. För bästa resultat, kombinera ättika med bakpulver och vatten för att skapa en kraftigt skummande vätska, som du sedan kan använda för att skrubba den mögliga väggen eller det kaklade området med en borste med hård borste.

Förebyggande av mögel

Att förebygga mögel i hemmet handlar i huvudsak om att minimera fukt och maximera luftcirkulationen. Börja med att installera ventilationssystem både i badrummen och i ditt kök. När de väl är installerade, glöm inte att faktiskt slå på dem när du duschar eller lagar mat, och se till att hålla dem på i cirka 10 minuter efter att du har badat/duschat eller lagat mat.

Farlig mögel kontra mögel

Den vanligaste typen av mögel som finns i hem är mögelsporer. Mögelsporer är en ytform som växer på varma, fuktiga platser som ditt badrum och på tyger och böcker som lagras i fuktiga källare. Mögelsporer börjar som en grå eller vit pulverformig koloni. Det blir svart eller brunt om det inte tas bort snabbt och ser ofta ut som jordansamling. För att testa om ytan är täckt med mögel eller bara smuts, doppa fläcken med en bomullspinne doppad i hushålls klorblekmedel. Om fläcken ljusnar eller försvinner efter två eller tre minuter är det mögel. Om inte är det förmodligen bara smuts.

Om du upptäcker en smaklös lukt någonstans i ditt hem har du en hög koncentration av mögel. Det kan komma från en korg fylld med fuktiga handdukar, från en fuktig krypgrund under ditt hem eller mattor som har mögel som växer. Om du känner den lukten är det definitivt dags att vidta åtgärder för att bli av med problemet.

All mögel är mögel, men inte alla mögelsporer är mögel. Mögel kan missfärga och långsamt skada ytor men det finns mycket farligare mögel som kan skada strukturen i ditt hem. Om du ser en svart eller grön mögel som är suddig eller slemmig och gipset eller träet under är mjukt eller smuligt, finns det ruttning och möglet och de skadade ytorna måste tas bort omedelbart.

Ta hjälp av proffs

Om mögelangrepp fångas tidigt kan du enkelt hantera det med hushållsrengöringsmedel. För omfattande mögelproblem, överväg att anlita en proffs.
Tumregeln är om möglet täcker en större yta, kontakta ett proffs. dessa kan ge råd om mögeltestning och hjälpa dig med lämpliga åtgärder.

Produkter som dödar mögel

Klorblekmedel: Natriumhypoklorit eller vanlig hushållsblekmedel fungerar bäst för att döda mögel och ta bort eventuell missfärgning. Det är ganska kraftigt och bör spädas innan det används
Varning: Var försiktig när du arbetar med blekmedel för att undvika inandning av farliga ångor. Blekmedel bör aldrig kombineras med ammoniak.
Väteperoxid: Mindre kraftfullt än klorblekmedel, väteperoxid (tre till 10 procent lösning) kommer att döda mögel och lätta fläckar. Även om det har en blekande effekt, fungerar det långsammare än klorblekmedel men har inga ångor eller rester.
Destillerad vit vinäger: Vinäger är sur och bryter långsamt ner mögelstrukturen och dödar den. Vinäger är relativt skonsam, men mögelfläckar kan finnas kvar och ytterligare skrubbning med hushållsrengöring kan behövas.
Bakpulver och borax: Natriumbikarbonat (bakpulver) och borax har alla ett högt pH som hämmar tillväxt och överlevnad av mögel. Båda produkterna är billiga, giftfria och enkla att blanda med vatten. Borax fungerar bättre än bakpulver för att ta bort eventuella kvarvarande fläckar, men det är inte lika effektivt som en starkare rengöringsprodukt.
Skölj inte bort rengöringslösningen helt när du använder någon av dessa produkter. Att lämna lite av rengöringsmedlet hjälper till att hämma framtida mögeltillväxt.

Ta bort mögel från läderskor, rockar, tillbehör och möbler

Mögel på läderrockar, skor, plånböcker och möbler bör om möjligt tas bort utomhus. Torka av ytan med en trasa doppad i destillerad vit vinäger och sedan med en bra lädersåpa och varmt vatten. Torka med en mjuk trasa och låt lufttorka helt. När det är helt torrt behandlar du föremålet med ett läderbalsam.

Ta bort mögel från böcker och papper

Mögel kommer så småningom att förstöra papper, men det kan framgångsrikt tas bort.

Försök aldrig att behandla fuktigt papper. Möglet smetas ut och blir nästan omöjlig att ta bort. Låt pappret i böckerna lufttorka ordentligt i solen eller placera det i en försluten behållare med fuktabsorberande material som kiseldioxidgel eller majsstärkelse som strös mellan sidorna.

När boken är torr, gå ut och använd en mjuk pensel eller trasa för att försiktigt borsta bort mögeln från omslaget och varje sida. Lägg ett ark vaxpapper under varje sida för att skydda sidan bakom den. Fukta lätt en ren, mjuk trasa med väteperoxid och torka försiktigt av varje sida så att den kan lufttorka helt innan du går vidare till nästa sida.

Ta bort mögel från hushållsapparater

Apparater som tvättmaskiner, kylskåp och kaffebryggare som kombinerar fukt och värme behöver rengöras ofta.

Rengör tvättmaskiner genom att köra en varmvattencykel med klorblekmedel (inga kläder) minst varje månad. Inspektera varje vrå på dörrens tätningar för att vara säker på att det inte växer mögel som kan få kläderna att lukta mögliga.

Destillerad vit vinäger hjälper till att hämma mögeltillväxt och gör ett bra jobb med att rengöra kylskåp och kaffebryggare.

Ta bort mögel från kakel

Badrumsfuktighet på ytor skapar den perfekta miljön för mögeltillväxt. Det finns gott om kommersiella rengöringsmedel som du kan köpa, men klorblekmedel och vatten är lika effektivt och mycket billigare.

Blanda helt enkelt en del blekmedel till 16 delar vatten och applicera på de mögel-drabbade områdena. Låt lösningen ligga kvar på det mögliga området i minst 15 minuter innan du skrubbar. Skölj med vatten och torka torrt, håll fönstren öppna tills de är helt torra

Ta bort mögel från innerväggar, golv och matta

Om möglet är suddig och svart kan den vara mycket värre än bara ful. Området bör öppnas för att kontrollera om det finns strukturella skador. Använd skyddsglasögon och andningsskydd. Allt byggmaterial ska förpackas i kraftiga plastpåsar och kasseras på rätt sätt. Låt området torka ordentligt och gör eventuella reparationer.

För att rengöra porösa ytor som trä och gips bör ett tvättmedel tillsättas till blekmedels- och vattenlösningen för att hjälpa den att fästa. Blanda en del diskmedel, 10 delar blekmedel och 20 delar vatten. Applicera med en svamp eller mopp, försök att inte övermätta ytorna. Skölj inte bort och låt lösningen lufttorka

Matta med mögel eller smaklös lukt bör tas bort helt. Bär andningsskydd, skär mattan och dynan i små sektioner. Rengör material och undergolv med vatten för att förhindra spridning av luftburna mögelsporer. Slå in mattan i tjock plast för slängning. Använd dammsugare för att rengöra området noggrant och låt lufttorka i flera dagar.

Ta bort mögel från yttre hemytor

Klorblekmedel är ganska effektivt vid rengöring av alla typer av husfasader, betong, tegel och sten, men det är skadligt för växter och gräsmattor. Var noga med att täcka alla sårbara växter med tjock plastfolie

Blanda en kopp klorblekmedel till en liter vatten. Lösningen kan användas med en trädgårdsspruta, en högtryckstvätt eller för handskurning. Använd alltid skyddsglasögon, handskar, skyddskläder och andningsskydd. Blekmedelslösningen kommer att orsaka färgförlust på alla typer av tyg.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Fukta de mögliga områdena med vanligt vatten, sedan med blek- och vattenlösningen och låt verka i flera minuter. Om möglet ljusnar, flytta till ett annat område. Om fläckar kvarstår, skrubba området och applicera sedan mer blekmedel och vattenlösning igen. Låt lufttorka helt.

Skölj närliggande planterade områden med vanligt vatten.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!