Ta Bort Mögel i Hemmet – så Gör du Steg-för-Steg

Överallt där fukt lurar kan det hända att mögel snabbt uppkommer. Uteplatsmöbler, badrumsväggar, källargolv – de är alla gästvänliga miljöer för invaderande mögelsporer. Det finns flera effektiva sätt att gå till väga om du upptäcker mögel i ditt hem, vare sig det är på en matta, dina väggar, eller tak.

Mögelsporer finns överallt runt omkring oss, i alla typer av klimat. Mögel är en svamp och vissa typer är extremt fördelaktiga för mänskligheten (tänk på penicillin), medan andra kan vara ganska farliga.

För dem som lever i ett fuktigt klimat – eller i ett dåligt ventilerat hem kan mögel orsaka oro. Det är inte bara för att det är fult och oattraktivt, utan också för att det är ohälsosamt (oavsett om du är allergisk). Av den anledningen är det viktigt att agera snabbt när du stöter på mögel, vare sig det är på en kaklad badrumsvägg eller på sittdynor för utemöbler.

För att döda mögel har husägare en handfull alternativ. Välj dina tillvägagångssätt baserat på vilken typ av yta som mögel har vuxit på. I denna artikel går vi igenom hur du effektivt kan hantera de vanligaste fallen av mögel i ditt hem.

Hur man dödar mögel på väggar och kakel

Eftersom det trivs i områden som är fuktiga och våta är det vanligt att mögel kan uppstå i badrum eller kök. I sådana fall ger en lösning av utspädd blekmedel det snabbaste sättet att döda mögel på väggar eller golv.

Förbered lösningen genom att tillsätta en kopp blekmedel i en hink som innehåller cirka en liter varmt vatten. Skrubba sedan möglet kraftigt med en hård borste som du doppat i blekmedelslösningen. Gör det upprepade gånger. (Speciellt i badrummet, där mögel ofta bor i kakelfogarna, välj en gammal tandborste snarare än en större borste.

Kom ihåg att när du arbetar med blekmedel är det viktigt att bära lämplig skyddsutrustning och se till att rummet är tillräckligt ventilerat innan du påbörjar jobbet.

Hur man dödar mögel på tyg och klädsel

Innan du slänger tyg som har blivit offer för mögeltillväxt, försök med följande procedur, som kan göra att du trots allt kan rädda föremålet.

Om ditt hem har översvämmats och mögel och bakterier har fått växa i många dagar kan det vara omöjligt att rädda tyger. Men om mögel har utvecklats på grund av fukt och upptäcks tidigt, kan det enkelt tas bort från de flesta tyger.

Ta först det mögliga föremålet utomhus så att det inte kan spridas mögelsporer i ditt hem. Använd sedan en stel borste för att rensa bort så mycket mögel som möjligt. Förbehandla nu varan med antingen blekmedel (endast vita tyger) eller en butiksköpt fläckborttagare som är avsedd för användning på den aktuella typen av material. Tvätta slutligen tyget i varmt vatten. När du tar ut föremålet ur tvätten, kontrollera det noggrant för tecken på kvarstående mögel. Mer än en omgång behandling och tvätt kan vara nödvändigt.

Om fläckar kvarstår, skapa en lösning av syreblekmedel och vatten och låt kläderna dra i minst åtta timmar. Syreblekmedel kan användas säkert på alla tvättbara tyg

För tyger som bara är kemtvätta, borsta bort möglet utanför och gå sedan till en professionell rengöringsmedel. Identifiera och peka ut fläckarna; de flesta tyger kan framgångsrikt återställas.

Naturliga lösningar för borttagning av mögel

Om du är en av de många som föredrar att undvika exponering för starka kemikalier som blekmedel, notera att vanlig vit vinäger kan vara ett bra substitut. För bästa resultat, kombinera ättika med bakpulver och vatten för att skapa en kraftigt skummande vätska, som du sedan kan använda för att skrubba den mögliga väggen eller det kaklade området med en borste med hård borste.

Förebyggande av mögel

Att förebygga mögel i hemmet handlar i huvudsak om att minimera fukt och maximera luftcirkulationen. Börja med att installera ventilationssystem både i badrummen och i ditt kök. När de väl är installerade, glöm inte att faktiskt slå på dem när du duschar eller lagar mat, och se till att hålla dem på i cirka 10 minuter efter att du har badat/duschat eller lagat mat.

Farlig mögel kontra mögel

Den vanligaste typen av mögel som finns i hem är mögelsporer. Mögelsporer är en ytform som växer på varma, fuktiga platser som ditt badrum och på tyger och böcker som lagras i fuktiga källare. Mögelsporer börjar som en grå eller vit pulverformig koloni. Det blir svart eller brunt om det inte tas bort snabbt och ser ofta ut som jordansamling. För att testa om ytan är täckt med mögel eller bara smuts, doppa fläcken med en bomullspinne doppad i hushålls klorblekmedel. Om fläcken ljusnar eller försvinner efter två eller tre minuter är det mögel. Om inte är det förmodligen bara smuts.

Om du upptäcker en smaklös lukt någonstans i ditt hem har du en hög koncentration av mögel. Det kan komma från en korg fylld med fuktiga handdukar, från en fuktig krypgrund under ditt hem eller mattor som har mögel som växer. Om du känner den lukten är det definitivt dags att vidta åtgärder för att bli av med problemet.

All mögel är mögel, men inte alla mögelsporer är mögel. Mögel kan missfärga och långsamt skada ytor men det finns mycket farligare mögel som kan skada strukturen i ditt hem. Om du ser en svart eller grön mögel som är suddig eller slemmig och gipset eller träet under är mjukt eller smuligt, finns det ruttning och möglet och de skadade ytorna måste tas bort omedelbart.

Ta hjälp av proffs

Om mögelangrepp fångas tidigt kan du enkelt hantera det med hushållsrengöringsmedel. För omfattande mögelproblem, överväg att anlita en proffs.
Tumregeln är om möglet täcker en större yta, kontakta ett proffs. dessa kan ge råd om mögeltestning och hjälpa dig med lämpliga åtgärder.

Produkter som dödar mögel

Klorblekmedel: Natriumhypoklorit eller vanlig hushållsblekmedel fungerar bäst för att döda mögel och ta bort eventuell missfärgning. Det är ganska kraftigt och bör spädas innan det används
Varning: Var försiktig när du arbetar med blekmedel för att undvika inandning av farliga ångor. Blekmedel bör aldrig kombineras med ammoniak.
Väteperoxid: Mindre kraftfullt än klorblekmedel, väteperoxid (tre till 10 procent lösning) kommer att döda mögel och lätta fläckar. Även om det har en blekande effekt, fungerar det långsammare än klorblekmedel men har inga ångor eller rester.
Destillerad vit vinäger: Vinäger är sur och bryter långsamt ner mögelstrukturen och dödar den. Vinäger är relativt skonsam, men mögelfläckar kan finnas kvar och ytterligare skrubbning med hushållsrengöring kan behövas.
Bakpulver och borax: Natriumbikarbonat (bakpulver) och borax har alla ett högt pH som hämmar tillväxt och överlevnad av mögel. Båda produkterna är billiga, giftfria och enkla att blanda med vatten. Borax fungerar bättre än bakpulver för att ta bort eventuella kvarvarande fläckar, men det är inte lika effektivt som en starkare rengöringsprodukt.
Skölj inte bort rengöringslösningen helt när du använder någon av dessa produkter. Att lämna lite av rengöringsmedlet hjälper till att hämma framtida mögeltillväxt.

Ta bort mögel från läderskor, rockar, tillbehör och möbler

Mögel på läderrockar, skor, plånböcker och möbler bör om möjligt tas bort utomhus. Torka av ytan med en trasa doppad i destillerad vit vinäger och sedan med en bra lädersåpa och varmt vatten. Torka med en mjuk trasa och låt lufttorka helt. När det är helt torrt behandlar du föremålet med ett läderbalsam.

Ta bort mögel från böcker och papper

Mögel kommer så småningom att förstöra papper, men det kan framgångsrikt tas bort.

Försök aldrig att behandla fuktigt papper. Möglet smetas ut och blir nästan omöjlig att ta bort. Låt pappret i böckerna lufttorka ordentligt i solen eller placera det i en försluten behållare med fuktabsorberande material som kiseldioxidgel eller majsstärkelse som strös mellan sidorna.

När boken är torr, gå ut och använd en mjuk pensel eller trasa för att försiktigt borsta bort mögeln från omslaget och varje sida. Lägg ett ark vaxpapper under varje sida för att skydda sidan bakom den. Fukta lätt en ren, mjuk trasa med väteperoxid och torka försiktigt av varje sida så att den kan lufttorka helt innan du går vidare till nästa sida.

Ta bort mögel från hushållsapparater

Apparater som tvättmaskiner, kylskåp och kaffebryggare som kombinerar fukt och värme behöver rengöras ofta.

Rengör tvättmaskiner genom att köra en varmvattencykel med klorblekmedel (inga kläder) minst varje månad. Inspektera varje vrå på dörrens tätningar för att vara säker på att det inte växer mögel som kan få kläderna att lukta mögliga.

Destillerad vit vinäger hjälper till att hämma mögeltillväxt och gör ett bra jobb med att rengöra kylskåp och kaffebryggare.

Ta bort mögel från kakel

Badrumsfuktighet på ytor skapar den perfekta miljön för mögeltillväxt. Det finns gott om kommersiella rengöringsmedel som du kan köpa, men klorblekmedel och vatten är lika effektivt och mycket billigare.

Blanda helt enkelt en del blekmedel till 16 delar vatten och applicera på de mögel-drabbade områdena. Låt lösningen ligga kvar på det mögliga området i minst 15 minuter innan du skrubbar. Skölj med vatten och torka torrt, håll fönstren öppna tills de är helt torra

Ta bort mögel från innerväggar, golv och matta

Om möglet är suddig och svart kan den vara mycket värre än bara ful. Området bör öppnas för att kontrollera om det finns strukturella skador. Använd skyddsglasögon och andningsskydd. Allt byggmaterial ska förpackas i kraftiga plastpåsar och kasseras på rätt sätt. Låt området torka ordentligt och gör eventuella reparationer.

För att rengöra porösa ytor som trä och gips bör ett tvättmedel tillsättas till blekmedels- och vattenlösningen för att hjälpa den att fästa. Blanda en del diskmedel, 10 delar blekmedel och 20 delar vatten. Applicera med en svamp eller mopp, försök att inte övermätta ytorna. Skölj inte bort och låt lösningen lufttorka

Matta med mögel eller smaklös lukt bör tas bort helt. Bär andningsskydd, skär mattan och dynan i små sektioner. Rengör material och undergolv med vatten för att förhindra spridning av luftburna mögelsporer. Slå in mattan i tjock plast för slängning. Använd dammsugare för att rengöra området noggrant och låt lufttorka i flera dagar.

Ta bort mögel från yttre hemytor

Klorblekmedel är ganska effektivt vid rengöring av alla typer av husfasader, betong, tegel och sten, men det är skadligt för växter och gräsmattor. Var noga med att täcka alla sårbara växter med tjock plastfolie

Blanda en kopp klorblekmedel till en liter vatten. Lösningen kan användas med en trädgårdsspruta, en högtryckstvätt eller för handskurning. Använd alltid skyddsglasögon, handskar, skyddskläder och andningsskydd. Blekmedelslösningen kommer att orsaka färgförlust på alla typer av tyg.

Fukta de mögliga områdena med vanligt vatten, sedan med blek- och vattenlösningen och låt verka i flera minuter. Om möglet ljusnar, flytta till ett annat område. Om fläckar kvarstår, skrubba området och applicera sedan mer blekmedel och vattenlösning igen. Låt lufttorka helt.

Skölj närliggande planterade områden med vanligt vatten.

Vanliga frågor om mögel i hemmet

Kan man bo i ett hus med svartmögel?

Svartmögel är en form av mögel som kan vara skadligt för hälsan. Det är viktigt att identifiera och ta bort svartmögel i ett hus så snart det upptäcks. Detta eftersom svartmögel kan orsaka hälsoproblem som huvudvärk, trötthet, irritation i ögon, näsa och hals, och andningsproblem.

Det är inte rekommenderat att bo i ett hus med svartmögel eftersom det kan skada hälsan. Om svartmögel upptäcks i ett hus, bör det tas bort omedelbart av en professionell med erfarenhet av mögelavlägsnande.

För att förhindra svartmögel, är det viktigt att hålla ett jämnt luftfuktighetsnivå i huset, ventilera utluft från badrum och kök, och undvik att få vattenläckage eller fuktskador i huset. Det är också viktigt att hålla ett bra underhåll av huset, t ex att undvika fuktsamling i källare eller andra delar av huset.

Efter mögelavlägsnande är det viktigt att undersöka orsaken till möglet och åtgärda den för att förhindra att mögel återkommer.

Kan man ta bort mögel själv?

Det är möjligt att ta bort mögel själv, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika att sprida mögelsporer och för att undvika hälsorisker.

För att ta bort mögel själv rekommenderas följande steg:

 1. Identifiera mögelsorten: Det finns olika typer av mögel och vissa är mer hälsoskadliga än andra. Det är viktigt att identifiera mögelsorten för att välja rätt metod för att ta bort den.
 2. Skydda dig själv: Använd skyddsutrustning såsom andningsskydd, handskar och skyddsglasögon för att skydda dig själv från mögelsporer.
 3. Täck övriga områden: Täck övriga områden för att förhindra att mögelsporer sprids.
 4. Rengör ytan: Använd en mögelrengöringsmedel eller en blandning av 1 del vatten och 1 del vinäger för att rengöra mögelsporerna.
 5. Torka upp: Torka upp allt vatten och rengöringsmedel för att förhindra att ny mögel bildas.
 6. Skaffa professionell hjälp: Om mögeln är svår att ta bort eller om det är mycket stort område, kan det vara lämpligt att skaffa professionell hjälp för att ta bort mögeln.

Det är viktigt att komma ihåg att mögel kan orsaka hälsorisker, så det är viktigt att arbeta med försiktighet och att följa riktlinjer för att undvika hälsorisker. Det är också viktigt att förebygga mögel genom att hålla rätt luftfuktighet och ventilation i rummet och att torka upp eventuellt vattenläckage omgående.

Vad sanerar man mögel med?

För att sanera ett hus med svartmögel är det viktigt att använda lämpliga metoder och produkter. Här är några vanliga metoder för mögelavlägsnande:

 1. Kemiska avlägsnande: Kemiska produkter kan användas för att döda och ta bort svartmögel. Dessa produkter finns i form av sprayer eller penslingar och innehåller oftast enzymer eller blekmedel som dödar mögel. Det är viktigt att följa instruktionerna på produkten och skydda dig själv och omgivningen när du använder kemiska produkter.
 2. Mekanisk avlägsnande: Mekanisk avlägsnande innebär att man skrapar bort mögel med verktyg som knivar eller borstar. Denna metod är mer tid och arbete krävande än kemisk avlägsnande.
 3. Luftrenare: Luftrenare med HEPA-filter kan användas för att ta bort svartmögel från luften. Detta kan hjälpa till att minska spridningen av mögelpartiklar under saneringen.
 4. Överdrag: Överdrag kan användas för att täcka över mögel på väggar eller tak. Detta kan hjälpa till att hindra spridningen av mögel och göra det lättare att sanera.
 5. Utomhus ventilation: Öka utomhus ventilationen för att minska fukt och mögelbildning.

Kan en luftrenare ta bort mögel?

Luftrenare kan hjälpa till att ta bort svartmögel från luften, men det är viktigt att notera att det inte är en metod för att ta bort mögel på fasta ytor. Luftrenare är ett bra komplement till andra metoder för mögelavlägsnande, såsom kemisk avlägsnande eller mekanisk avlägsnande, för att hjälpa till att minska spridningen av mögelpartiklar under saneringen.

En luftrenare med HEPA-filter kan hjälpa till att fånga upp mögelpartiklar från luften. HEPA-filtret är ett högeffektivt filter som kan fånga upp partiklar som är mindre än 0,3 mikrometer. Mögelpartiklar är oftast mindre än 1 mikrometer, så en luftrenare med HEPA-filter kan hjälpa till att ta bort mögelpartiklar från luften.

Det är viktigt att komma ihåg att luftrenare inte ersätter andra metoder för mögelavlägsnande och det är viktigt att ta bort mögel på fasta ytor för att undvika återkomst. Även om det kan hjälpa till att minska spridningen av mögelpartiklar under saneringen, är det alltid bäst att undersöka orsaken till möglet och åtgärda den för att förhindra återkomst.

Vad händer om man målar över mögel?

Att måla över svartmögel kan verka som en snabb lösning, men det är inte rekommenderat eftersom det inte tar bort mögelproblemets grundorsak. Mögel kan fortsätta att växa under färgen och kan orsaka skador på både träet och färgen. Mögel kan också fortsätta att sprida sig till andra delar av huset, även om det är målat över.

För att ta bort svartmögel på ett effektivt sätt, bör man ta bort mögel och åtgärda orsaken till mögelbildningen. Det kan innebära att man måste ta bort delar av väggar eller tak och byta ut skadat trä. Det är viktigt att använda lämpliga metoder och produkter för att sanera mögel, och det är alltid bäst att anlita en professionell med erfarenhet av mögelavlägsnande.

Efter mögelavlägsnande är det viktigt att undersöka orsaken till möglet och åtgärda den för att förhindra återkomst. Detta kan innebära att man måste öka ventilationen, installera en luftrenare eller att förhindra vattenläckage. När orsaken till mögelbildningen är åtgärdad och området är sanerat, kan man sedan måla om det på ett säkert och hållbart sätt.

Kan man skrapa bort svartmögel?

Ja, det är möjligt att skrapa bort svartmögel med verktyg som knivar eller borstar. Detta är en mekanisk metod för att ta bort mögel och är en vanlig metod för mögelavlägsnande. Men det är viktigt att notera att det kan vara tid och arbete krävande och kan skada träet om det inte utförs på rätt sätt.

Före skrapning bör man se till att skydda omgivningen och dig själv. Det är viktigt att använda masker och skyddsglasögon för att undvika att andas in mögelpartiklar. Det är också viktigt att täcka över möbel eller annat som kan skadas av fallande partiklar.

Efter skrapning är det viktigt att dammsuga och torka av området noga för att ta bort alla mögelpartiklar. Det är också viktigt att undersöka orsaken till mögelbildningen och åtgärda den för att förhindra återkomst.

Det är viktigt att notera att skrapning kan vara svårt att göra på vissa områden eller på vissa typer av ytor, och det kan också vara svårt att få ett jämnt resultat. I sådana fall kan det vara bättre att anlita en professionell med erfarenhet av mögelavlägsnande.

Kan man vädra bort mögel?

Ventilation är en viktig del av att förhindra och ta bort svartmögel. Mögel trivs i fuktiga och välbefuktade miljöer, så det är viktigt att se till att huset har tillräcklig ventilation för att hålla fuktigheten på en lämplig nivå.

Genom att öka ventilationen i ett hus, kan man minska fuktigheten och därmed minska risken för mögelbildning. Det kan innebära att man installerar fläktar i badrum och kök, eller att man öppnar fönster för att släppa ut fuktig luft och släppa in torr luft.

Det är också viktigt att se till att det inte finns några läckor eller fuktskador i huset som kan leda till mögelbildning. Det är viktigt att fixa eventuella läckor och åtgärda fuktskador omgående, för att undvika att mögel bildas igen.

Så, medan ventilation kan hjälpa till att minska fuktigheten och därmed minska risken för mögelbildning, är det inte tillräckligt att bara vädra bort mögel om det redan finns mögel i huset. Det är viktigt att ta bort mögel och åtgärda orsaken till mögelbildningen för att förhindra återkomst.

Hur får man bort mögellukt i huset?

För att ta bort mögellukt i huset kan du följa dessa steg:

 1. Ta bort mögel: För att ta bort mögellukten måste du först ta bort mögel. Identifiera var möglet finns och ta bort det enligt riktlinjerna som jag tidigare nämnt.
 2. Torka upp: Torka upp allt vatten och rengöringsmedel för att förhindra att ny mögel bildas.
 3. Ventilera: Öppna fönster och dörrar för att få ut mögelsporer och för att få in friskluft.
 4. Luftrenare: Använd en luftrenare med HEPA-filter för att fånga upp och ta bort mögelsporer från luften.
 5. Luftfuktighet: Håll luftfuktigheten under 60% för att förhindra att mögel bildas.
 6. Professionell hjälp: Om mögellukten inte försvinner trots att du har tagit bort mögel och följt ovanstående steg, kan det vara lämpligt att skaffa professionell hjälp.

Det är också viktigt att notera att det kan ta tid att få bort all mögellukt och kan kräva flera omgångar av rengöring och ventilation. Det är också viktigt att förebygga mögel genom att hålla rätt luftfuktighet och ventilation i rummet och att torka upp eventuellt vattenläckage omgående.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!