Topp 9 typer av Innerdörrar

När man bygger ett nytt hem eller renoverar ett gammalt, försummar husägare ofta innerdörrar.

Och även när de funderar på dörrarna tänker de förmodligen bara på hållbarhet utan att ta hänsyn till skönhet.

Innerdörrarna i ditt hem kan lägga till din inredning om du ger dem lite uppmärksamhet. Installera en snygg och funktionell dörr i ditt hus för att ge platsen ett värdigt utseende.

Det finns flera typer av innerdörrar gjorda av olika material. Välj helt enkelt den typ som passar din design och se hur den ger mer charm till ditt hem.

Typer av innerdörrar

Här är en lista över några vanliga dörrtyper att överväga.

1. Jämna dörrar

Jämna dörrar har en mycket platt och vanlig yta utan paneler eller ornament. De har den enklaste och billigaste typen av design, vilket gör dem väldigt populära. Dörrarna säljs vanligtvis i fast form men kan även finnas i den lätta formen med ihålig kärna. Och har två lager tunt trä på en kärna av bikakekartong.

De finns i olika varianter av ytbehandlingar, mestadels betsat trä och målat. Men du kan köpa en jämn dörr “förbehandlad” och ge den en speciell finish.

Dessa dörrar är flexibla och kan smälta in i din rumsdesign. Du kan också använda dem för att göra en dold dörr.

En jämn dörr hjälper till att skapa en fantasi i ett barns rum genom att blanda den med väggmålningen.

Dörrarna är starka, hållbara och isolerande med skyddsmöjligheter. Om du letar efter en enkel dörr till ditt hem, är denna platta pjäs kanske ditt bästa alternativ.

2. Paneldörrar

Till skillnad från typen ovan, paneldörrar har mer attraktionskraft och detaljer. Även om de är enkla är de också uppdelade i olika paneler. Dessa paneler kan löpa vertikalt eller horisontellt.

Dörrarna finns i olika stilar men den vanligaste stilen är den upphöjda paneldörren. De har sina paneler upphöjda från den plana ytan och kan fällas in.

Panelldörrar är vanligtvis konstruerade i en ram och kallas ofta för “Stile and Rail.” Denna konstruktionsmetod hjälper till att minimera träskevning, svällning och krympning på grund av temperaturförändringar på massivt trä.

Panelldörrar kan specialtillverkas enligt dina specifikationer och du kan ha från två till cirka tolv paneler. De trendiga typerna bland husägare är standardpaneldörrar, fempanels lika dörrar och trepanels missionsdörrar.

Paneldörrar säljs oftast ofärdiga men du kan måla eller betsa om du vill . De kan också komma med glasinsatser. Se till att sektionerna är välpassade och sammankopplade innan du gör ett köp.

3. Franska dörrar

Franska dörrar ger ett klassiskt utseende till din design. De är gjorda med glasrutor som sträcker sig från upp till ner. De är mest övervägda för ytterdörrar men har stor inverkan på insidan också.

Du kan använda dem för din garderob eller separera olika utrymmen i huset. Franska dörrar kan målas för att passa din design. Men vita kommer att ge dig ett elegant och rent utseende; de kan passa in i vilken inredningsstil du väljer. De kan ge en dramatisk touch till dina entréer, kök och matsal, vardagsrum, uteplats och sovrum.

Franska dörrar tillåter en visuell anslutning mellan två utrymmen och ger ändå avskildhet. De är populära i en traditionell miljö och passar även för modern design och modern design.

4. Glasdörrar

Om du bygger en hem med öppen yta, glasdörrar ska vara ditt sätt att göra tydliga avgränsningar. De finns i olika former, beroende på dina specifikationer.

Du kan ha en hel glasdörr eller kombinera den med andra material som metall och trä.

Glasdörrar är gjorda av glas som är härdade för att förstärka sin styrka och är cirka ½ till ¾ tum tjocka. De kommer som skjut- eller slagdörrar.

Glasskjutdörrar har en trä- eller metallram och används mest i kommersiella områden. Svängdörrar däremot används för bostadsområden. De kan vara gångjärn eller ramlösa för ett mer modernt utseende. Du hittar ramlösa glasdörrar i badrummen och duschväggarna.

Om du tycker att trädörrar är för intetsägande och tunga kan glasdörrar vara det bästa alternativet. De är anpassningsbara och kan modifieras för att passa din design. Kontrollera materialens hållbarhet och livslängd före konstruktion.

5. Fickdörrar

Trend för närvarande i dörrarnas värld är fickdörrar. De fungerar som skjutdörrar men bara ena sidan rullar in i ett öppet utrymme i väggen.

Nuförtiden finns det varianter av fickdörrar som tillåter dubbeldörrar som man kan skjuta åt båda sidor. Den här rutschkanan är möjlig eftersom de har sidoposter för att ta emot dörrarna och toppposterna på banan. Ovansidan av dörrarna har även rullar för smidig glidning.

Fickdörrar är lämpliga för avskiljning av hem med små utrymmen. Du kan använda den till barnrum, garderober, förvaringsutrymmen och arbetsrum. De är ett bra alternativ för områden i huset där dörrarna sällan stängs.

Dessa dörrar är tillverkade av olika material som trä, metall eller komposit. De är också en perfekt matchning för olika inredningsstilar som traditionell, modern och modern.

6. Dubbeldörrar

Dessa är par av vertikala dörrar som möts i mitten av en dörrkarm, till skillnad från dubbelverkande dörrar. Dubbelverkande dörrar är två dörrar, eller ibland en dörr, konstruerade med ett svängbart gångjärn och kan svänga till olika sidor. För en dubbeldörr behöver de två dörrarna ingen form av manövrering för att öppnas. De öppnar separata vägar till sina gångjärn som vanliga dörrar.

Dubbeldörrar skapar en fantastisk entré och ökar ditt hems estetiska värde. Att öppna de två dörrarna åt gången skapar en storslagen illusion av rymd. De är dock mer lämpade för stora hus eftersom de tar plats.

Dörrarna används vanligtvis för huvuddörrar och är gjorda av trä, metall, glas, komposit och en blandning av dessa material. De finns i olika stilar, färger, mönster och storlekar och möjliggör anpassning så att du kan anpassa efter din budget.

7. Dubbelvikta dörrar

Dubbelvikbara dörrar är en uppsättning skjutdörrar fästa med gångjärn. De kallas traditionellt för “konsertdörrar” och ibland “vikdörrar”. Dessa dörrar använder mekanismer av skjutreglage och gångjärn eftersom de är fästa med ändtappar på stift. De kan tillverkas av material som trä, metall, glas eller vinyl.

Dessa dörrar är lämpliga för små utrymmen som tvättstugor, sovrumsgarderober, köksskafferier och liknande. De är också lämpliga för rum som ansluter till utomhusområden som trädgård, balkong och vinterträdgård.

Bivikta dörrar skapar öppna ytor och tillåter solljus och naturlig ventilation. Dessa dörrar har blivit populära på grund av deras strömlinjeformade utseende, vilket gör dem lämpliga för modern och modern design.

8. Dragspelsdörrar

I likhet med dubbla dörrar hjälper dragspelsdörrar dig också att spara mycket utrymme. Istället för att svänga öppnas dessa typer av dörrar genom att fällas tillbaka i sektioner. De försvinner inte in i väggen som fickdörrar, de fälls helt enkelt åt sidan. Du kan inte använda dem för entréer men de kan fungera som skiljeväggar mellan utrymmen i huset. Dörrarna kräver inget utrymme för att öppna och stänga som andra traditionella dörrar.

Dörrspelsdörrar är lätta att manövrera och mindre benägna att smälla eller öppna och stänga högt. De är ofta gjorda av trä, glas, vinyl eller plast och kan modifieras till olika storlekar.

9. Bypass-dörrar

Bypass-dörrar är lätta innerdörrar som hänger på rullar och löper längs ett överliggande spår. De är mestadels monterade i par av tvåor eller treor och glider längs en axel på ett parallellt spår och passerar varandra i processen.

De överlappar vanligtvis varandra för att öppna vägen. Men det finns inget synligt gap mellan dem om du tittar framifrån. De används i garderober mest för att ge topp till tå-spegel.

Men underhållet av bypassdörrar kan vara utmanande på grund av överlappningen som gör det svårt att nå vissa områden under rengöring. De är konstruerade av glas, trä och fiberskivor med medeldensitet (MDF).

Sammanfattning

Innerdörrar är betydelsefulla i våra hem eftersom de skiljer våra privata utrymmen från offentliga utrymmen. Bortsett från avgränsningar och gränser kan innerdörrar sparka upp hemdesignen och ge det ett fantastiskt utseende.

Du kan vara kreativ med din design genom att lägga till klassiska dörrar som passar. Istället för att hålla sig till en typ av dörr helt igenom, använd fler typer i ditt hem.

Kom ihåg att dragspelsdörrar, bypassdörrar, dubbla dörrar och fickdörrar är mycket lämpliga för garderober och duschvägg. Lägg till mer skönhet till din hemdesign med rätt innerdörrar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!