Behöver man Grundmåla? Komplett Guide till Grundmålning

En grundfärg kan tyckas vara en onödig kostnad, men när man målar innerväggar är det nästan alltid värt det. Du bör aldrig utelämna grundfärg när du målar ny gips, och det är också en fördel jämfört med befintliga blanka eller halvblanka färger. Du behöver också grundfärg när du målar över tapeter – och träpaneler – oavsett om de är färdiga eller inte. Grundfärg behövs vanligtvis inte när du målar över platt väggfärg.

Typer av grundfärger

Grundfärg finns i oljebaserade, shellackbaserade och vattenbaserade blandningar, men på grund av den stora mängden gaser och dofter som de släpper ut är de två första inte lämpliga för inredning.

Grundfärg ser ut och sprider sig som färg, men den innehåller en högre koncentration av fasta ämnen såväl som ett limbindemedel – bindemedlet för gipsgrund är polyvinylacetat, samma lim i snickarlim. Grundmålning av trä – särskilt shellakbaserade – blockerar fläckar samt fyller vedporer och tätar spannmålen. Detta är viktigt när du behöver täcka olika fläckar eller förhindra genomblödning från kvistar och koda i träpaneler.

Ny och tidigare målad gips

Grundmålning av ny gips rekommenderas alltid eftersom grundfärgen tätar papper och gipsrester. Båda dessa material är porösa och absorberar färg i olika takt, och om du utelämnar grundfärgen kommer du aldrig att kunna producera en enhetlig topplack. Grundmålning är valfritt på tidigare färdiga väggar, men det är en bra idé att använda en grundfärg om ytan är blank eller täckt med en tjock film. Om du målar i ett gammalt hus och du misstänker att den befintliga färgen är oljebaserad, grunda med en latexfärg för att säkerställa vidhäftning av latextäckfärgen.

Tapeter och träpaneler

Om du målar över tapeter, oavsett om det är vinyl eller papper, ska du applicera en grundfärg. Papperstapet absorberar färg som ny gips och behöver ett lager grundfärg för att säkerställa en enhetlig topplack.

Vinyl tapeter är inte porösa, men det behöver shellackbaserad grundfärg för att säkerställa färgvidhäftning. Detsamma gäller för färdiga väggpaneler; efter avglansning av panelen, applicera ett lager grundfärg för att förhindra att ytbeläggningen flagnar eller bubblar. Använd skelackbaserad grundfärg innan du målar oavslutad träpanel – den tätar träkornen och förhindrar genomblödning.

Grundtips

Du behöver inte grunmåla hela väggen när du målar på tidigare målade träpaneler, men du bör grundmåla på specifika ställen för att täcka fläckar eller rökskador. Om du är känslig för dofter från färg och föredrar en vattenbaserad produkt, kontrollera etiketten. vissa latexgrundfärger är formulerade för att blockera fläckar.

De flesta grundfärger innehåller vita pigment, och om du målar dina väggar i en mörk färg lönar det sig att tona grundfärgen – det kan göra skillnaden mellan två och tre lager. Be säljare att göra detta åt dig när du köper grundfärgen.

Låt grundfärgen torka ordentligt innan ytbehandlingarna appliceras. Kom ihåg att du kan måla en latex över olja, men inte olja över latex.

Du kan använda en oljebaserad grundfärg, efterföljande en latexfinishbeläggning, men inte en latexprimer med en oljebearbetning. Det kan resultera i ett uselt resultat där färgen får en bubblande effekt.

Denna regel gäller för alla ytor i ett rum, tak, väggar, även träklädsel. Om du använder ytorna om du redan har målat och vill måla om på nytt är det säkrare med latexfärg, såvida du inte säkert vet att du har en oljefärg.

Med helt nytt kalt trä eller lackerade skåp fungerar en oljebaserad grundfärg bäst, följt av en premiumlack.

Att använda ordentliga grundfärger kommer utan tvekan att göra ett rum professionellt målat när du är klar. Du undviker genomblödning, ger en bättre finish, och uppnår en bättre täckning.

Läs också: Behöver man Grundmåla Gipsskivor? Allt du Bör veta!

Grundfärg och målarfär i en

Idag med färgindustrins tekniska framsteg har formuleringar förbättrats kraftigt. Flera premium interiörfärger som spänner över ett brett spektrum av tillverkare erbjuder nu grundfärg och färg i en för att göra arbetet med grundmålning effektivare och snabbare.

Dessa interiörfärger har vanligtvis högre viskositet och täcker mycket bättre än sådana utan inbyggda grundfärger. Men var försiktig så att du inte förväxlar detta från en verklig, fullfärdig grundfärg.

Grundfärg för väggar, är perfekt när väggar tidigare har målats.

Behöver dina väggar grundfärg?

 • Ny texturerad gipsvägg behöver grundfärg
 • Måla ljusa eller neutrala färger över mörkret
 • Måla en annan glans, grundfärg krävs
 • Gipsväggsstrukturer behöver grundfärg
 • Helt nya gipstak behöver grundmålning
 • Fläckar från vatten behöver grundmålning
 • Att måla ljus över mörka färger behöver grundfärg
 • Att måla en annan glans behöver grundfärg
 • Mycket fukt i ett rum kan behöva grundmålning
 • Nya tak behöver grundmålning

Alla nya texturerade gipsvägg, oavsett vilken nivå av jämnhet, behövs en grundfärg först. Idealiskt används en polyvinylacetat (PVA) platt grundfärg för att täta porös gips med en icke-reflekterande yta.

Efter att ha täckt gips med en grundfärg först kan vi identifiera eventuella avvikelser och korrigera innan någon ytbehandling appliceras.

Måla över mörka färger med ljus färg

När du målar över mörka färger med en mycket ljusare eller vit färg föreslås också en grundfärg. Anledningen till detta är det sista lättare lagret med färg kommer att täcka mycket bättre, utan att drabbas av att färgen bakom lyser igenom.

Att måla en annan glans behöver grundfärg

Viktigast målar du över en halvblank vägg med en äggskalglans, du bör helst ha en platt grundfärg applicerad först. Orsaken är att detta gör att äggskalfärger kan fästa mycket bättre än att försöka binda till en slät yta.

När du inte behöver grundfärg

Många gånger behöver väggar grundmålning i förväg. Om du är osäker kan du aldrig gå fel med att applicera grundfärg på väggar först, oavsett vad. När du verkligen inte behöver en väggfärg är när du målar med samma färg och samma glans på en tidigare målad vägg.

Helt nya tak, som liknar väggar, med textur behöver först en platt icke-reflekterande grundfärg. Anledningen är oavsett hur den slutliga färgen appliceras, du ser att den slutliga lackbeläggningen blir mycket jämnare.

Takfärg som grundfärg?

Platt takfärg kan användas som inredningsfärg. Gör det mycket enkelt att slipa innan du applicerar ytbeläggningar med högre glans. Normalt kommer innerdörrar grundade med en vitfärgad grundfärg. Men om de inte är grundmålade, använd någon platt vit färg, inklusive takfärg som en grundfärg för dina dörrar.

Även om du har bytt ut en bit takgips, rekommenderas en snabb applicering av grundfärg efter att du har avslutat takgipset.

Grundmåla tak

Om du målar ett tak med äggskalsfärg som har glans eller halvglans, bör du bäst applicera en snabbtorkande platt grundfärg först. Eftersom denna grundfärg kommer att klibba fast och bindas till blanka ytor först, så att en äggskalglans kan fästa mycket bättre, särskilt i rum som har mest fukt som kök, tvätt och badrum.

Inte bara hjälper grundfärger med en annan glans utan låter din nya takfärg täcka mycket bättre utan synliga linjer eller rollermärken.

Obehandlade träskivor behöver grundfärg

Allt nytt träarbete, kalt trä måste först förseglas med en grundfärg. Antingen borsta, rolla eller spraya, den här grundfärgen behöver slipas efteråt, så att en slät slutlig beläggning kan appliceras.

De flesta reparationer med inbäddad dekor, behöver också en grundfärg. Kom bara ihåg allt kalt trä, där färg först har skrapats, behöver fyllmedel, sandpappring, sedan en grundfärg, slipning igen, innan färg.

Allt nytt, kalt trä som finns på fönster, dörrar, dörrstänger behöver grundfärg först. Lätt slipning är ditt trick innan du målar. Slipning och sedan torkning av damm kommer att ge dina träytor bästa förutsättningar för att målas.

Anledningen till att kalt trä behöver grundfärg först är att försegla kornigheten så att ytbeläggningarna kan bindas ordentligt. Detta gäller interiört eller yttre träytor, som behöver grundfärg innan målning.

Ja, det här är en flerstegsprocess, men väl värt dina ansträngningar för en extremt jämn, lyxig lack.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte Grundmålar trä?

Om man inte grundmålar trä innan det ska målas eller tapetseras kan det leda till flera problem. Grundmålning är viktigt eftersom det hjälper till att skydda träet från fukt, svamp och röta. Det hjälper också till att jämna ut träets porösa yta, vilket gör att det blir lättare att måla eller tapetsera träet jämnt.

Om träet inte grundmålas kan det leda till fläckar och mörka områden på det färdiga resultatet. Träet kan också bli svampigt eller ruttet på grund av fukt och mögel, och det kan också bli svårt att få en jämn färg på det färdiga resultatet.

Det är därför viktigt att grundmåla träet innan det ska målas eller tapetseras för att säkerställa att det blir ett bra resultat och att träet skyddas.

Varför ska man Grundmåla trä?

Det är inte nödvändigt att grundmåla möbler, men det kan vara fördelaktigt i vissa fall. Grundmålning av möbler kan hjälpa till att jämna ut ytan och förbereda den för målning eller annan ytbehandling. Det kan också hjälpa till att skydda möblerna från fukt och skador.

Särskilt om möbler är gjorda av trä, kan en grundmålning hjälpa till att skydda träet från svamp och röta. En grundmålning kan också hjälpa till att täcka över eventuella fläckar eller missfärgningar på möblerna.

Om man väljer att inte grundmåla möblerna kan det leda till att det blir svårt att få ett jämnt resultat vid målning eller annan ytbehandling. Det kan också göra att det är svårt att dölja eventuella fläckar eller missfärgningar på möblerna.

Så om du vill ha ett bra resultat vid målning eller annan ytbehandling av möbler, kan det vara en bra idé att grundmåla dem först.

Måste man Grundmåla möbler?

Det finns flera skäl till varför man ska grundmåla trä:

 1. Förhindrar sugning: Trä är ett levande material som kan suga upp fukt och svälla eller krympa. Grundmåling hjälper till att förhindra sugningen från träet och gör att det översta målningslagret håller längre.
 2. Förbättrar vidfästningen: Grundmåling förbättrar vidfästningen mellan träet och det översta målningslagret, så att det håller bättre och minskar risken för flagning eller sprickor i målningen.
 3. Jämnar ut ojämnheter: Grundmåling hjälper till att jämna ut ojämnheter i träet, såsom grova porer eller sprickor, och gör det enklare att få ett jämnt målningslager.
 4. Ökar hållbarheten: Grundmåling hjälper till att öka hållbarheten för träet och det översta målningslagret, så att det håller längre och minskar behovet av att måla om oftare.
 5. Förbättrar färgresultatet: Grundmåling hjälper till att få ett jämnare och mer konsekvent färgresultat för träet och det översta målningslagret.

Det är viktigt att välja rätt grundmålarprodukt baserat på vad träet ska användas till och vad för slags målningsprodukt som ska användas efter grundmålningen,

Måste man Grundmåla nytt trä?

Det är inte nödvändigt att grundmåla nytt trä, men det kan vara fördelaktigt i vissa fall. Grundmålning av nytt trä kan hjälpa till att skydda det från fukt och skador, samt förbereda ytan för ytbehandling. Det kan också hjälpa till att jämna ut träets porösa yta och dölja eventuella fläckar eller missfärgningar.

Nytt trä är vanligtvis inte behandlat med någon typ av skyddande eller färggivande produkt, och det är därför det kan vara mer mottagligt för fukt och skador, särskilt om det är utsatt för fukt eller väder. En grundmålning av nytt trä kan hjälpa till att skydda det från svamp och röta.

Om du väljer att inte grundmåla nytt trä kan det leda till att det blir svårt att få ett jämnt resultat vid ytbehandling. Det kan också göra att det är svårt att dölja eventuella fläckar eller missfärgningar på träet.

Så om du vill ha ett bra resultat vid ytbehandling av nytt trä, kan det vara en bra idé att grundmåla det först.

Måste man Grundmåla Tidigare målade ytor?

Det beror på hur tidigare målade ytor ser ut och vad det översta målningslagret består av.

 • Om det tidigare målningslagret är i bra skick, dvs det inte är flagnande, bubbligt eller har tunna områden, kan det vara möjligt att undvika att grundmåla igen.
 • Om tidigare målningslagret är i dåligt skick, dvs det är flagnande, bubbligt eller har tunna områden, är det rekommenderat att skrapa bort den tidigare målningen och att grundmåla igen.
 • Om det tidigare målningslagret är en oljebaserad färg och det nuvarande önskar målningen är vattenbaserad färg, är det viktigt att slipa ner ytan och grundmåla den innan man målar igen.
 • Om det tidigare målningslagret är ljusare färg än det önskade målningslagret, kan det vara nödvändigt att grundmåla med en mörkare färg för att få ett jämnt resultat.

Det är alltid viktigt att konsultera en professionell innan man genomför någon form av reparation eller målning av tidigare målade ytor, eftersom det kan krävas speciella verktyg och tekniker för att göra det på rätt sätt.

Vad är skillnaden mellan grundfärg och vanlig färg?

Grundfärg och vanlig färg är båda färger som används för att måla eller belägga ytor, men de har viss skillnad i syfte och sammansättning.

Grundfärg är en färg som används för att jämna ut och förbereda en yta för målning eller annan ytbehandling. Det är vanligtvis en ljusare färg än den färg som ska användas för det slutgiltiga resultatet. Grundfärg har ofta en högre täckförmåga och används för att dölja ojämnheter och fläckar på ytan.

Vanlig färg är den färg som används för det slutgiltiga resultatet. Det är den färg som syns på ytan efter att grundmålningen är klar. Vanlig färg är ofta mer specifik för en viss användning, som t ex inomhusmålning, utomhusmålning, golvmålning etc.

Så grundfärg är en speciell typ av färg som används för att förbereda ytan innan det sista målningen eller beläggningen, medan vanlig färg är den färg som ger det färdiga resultatet.

Måste man Grundmåla plywood?

Det beror på vad plywooden ska användas till och vilken typ av målningsprodukt som ska användas.

 • Om plywooden ska användas inomhus och det översta målningslagret ska vara en inomhusfärg, såsom akrylfärg eller latexfärg, är det vanligtvis inte nödvändigt att grundmåla. Dessa färger har ofta god adhesion till trämaterial som plywood.
 • Om plywooden ska användas utomhus eller ska exponeras för höga fuktnivåer, kan det vara nödvändigt att grundmåla med en utomhusgrundfärg för att förbättra adhesionen och hållbarheten för det översta målningslagret.
 • Om plywooden ska användas i ett område med hög belastning, såsom ett golv eller en bänk, kan det vara nödvändigt att grundmåla med en hårdvaxoljegrundfärg eller ett annat skyddsmedel för att öka hållbarheten.
 • Om plywooden ska målas med en oljebaserad färg, är det viktigt att grundmåla med en oljebaserad grundfärg för att få bästa resultatet.

Hur länge ska man vänta efter grundmålning?

Tiden som krävs för att grundmålningen ska torka innan man målar eller belägger på den beror på typen av färg eller beläggning som används. I allmänhet bör man vänta tills grundmålningen är helt torr innan man fortsätter med nästa steg.

För vattenbaserade färger är torktiden vanligtvis mellan 4 till 6 timmar. För alkydfärger kan torktiden vara upp till 24 timmar. Det är viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen eller fråga tillverkaren för att få exakta tidsangivelser.

Det är också viktigt att notera att torktiden kan variera beroende på faktorer som luftfuktighet, temperatur och ventilation. Så det är bäst att vänta tillräckligt länge för att vara säker på att grundmålningen är torr innan man fortsätter med nästa steg.

Kan man måla på blank yta?

Det är svårt att måla på en blank yta, eftersom det översta målningslagret inte kommer att ha bra adhesion och kan flagna eller bubbla. För att få ett bra resultat är det viktigt att förbereda ytan innan man målar. För att göra detta kan man:

 1. Slipa ner ytan: Genom att slipa ner ytan med sandpapper eller en slipmaskin, skapar man en förgrund för målningslagret att fästa på.
 2. Tvätta ytan: Tvätta ytan med en trärensare för att ta bort smuts, fett eller annat som kan påverka adhesionen.
 3. Grundmåla: Grundmåla ytan med en lämplig grundfärg för att förbättra adhesionen och hållbarheten för det översta målningslagret.

Det är viktigt att notera att om du vill behålla den blanka ytan, kan det finnas alternativ att använda sig av, såsom att använda ett skyddsmedel eller en vax för att skydda ytan. Det är viktigt att konsultera en professionell innan man genomför någon form av reparation eller målning för att få råd om bästa metoden för det specifika projektet.

Är primer och grundfärg samma sak?

Primer och grundfärg är inte samma sak, även om de båda används som förbehandling av en yta innan målning.

Primer är en färg som används för att förbereda ytan innan målning. Den används för att förbättra fästet för målarfärgen, jämna ut ytan och dölja eventuella ojämnheter eller missfärgningar. En primer är vanligtvis tunnare i konsistensen än en grundfärg och det är vanligtvis inte tänkt att se den igen efter det att målningen är klar.

Grundfärg är en färg som används som en första färg på en ommålad yta eller en ny yta. Den är vanligtvis tjockare i konsistensen än primer och är tänkt att vara den första synliga färgen på en yta. Grundfärgen är vanligtvis tänkt att fungera som en bas för att andra lager av färg ska fästa bättre på ytan.

Så, i korthet primer används för att förbereda ytan för målning och grundfärgen är den första synliga färgen på ytan.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!