Behöver man Grundmåla? Komplett Guide till Grundmålning

En grundfärg kan tyckas vara en onödig kostnad, men när man målar innerväggar är det nästan alltid värt det. Du bör aldrig utelämna grundfärg när du målar ny gips, och det är också en fördel jämfört med befintliga blanka eller halvblanka färger. Du behöver också grundfärg när du målar över tapeter – och träpaneler – oavsett om de är färdiga eller inte. Grundfärg behövs vanligtvis inte när du målar över platt väggfärg.

Typer av grundfärger

Grundfärg finns i oljebaserade, shellackbaserade och vattenbaserade blandningar, men på grund av den stora mängden gaser och dofter som de släpper ut är de två första inte lämpliga för inredning.

Grundfärg ser ut och sprider sig som färg, men den innehåller en högre koncentration av fasta ämnen såväl som ett limbindemedel – bindemedlet för gipsgrund är polyvinylacetat, samma lim i snickarlim. Grundmålning av trä – särskilt shellakbaserade – blockerar fläckar samt fyller vedporer och tätar spannmålen. Detta är viktigt när du behöver täcka olika fläckar eller förhindra genomblödning från kvistar och koda i träpaneler.

Ny och tidigare målad gips

Grundmålning av ny gips rekommenderas alltid eftersom grundfärgen tätar papper och gipsrester. Båda dessa material är porösa och absorberar färg i olika takt, och om du utelämnar grundfärgen kommer du aldrig att kunna producera en enhetlig topplack. Grundmålning är valfritt på tidigare färdiga väggar, men det är en bra idé att använda en grundfärg om ytan är blank eller täckt med en tjock film. Om du målar i ett gammalt hus och du misstänker att den befintliga färgen är oljebaserad, grunda med en latexfärg för att säkerställa vidhäftning av latextäckfärgen.

Tapeter och träpaneler

Om du målar över tapeter, oavsett om det är vinyl eller papper, ska du applicera en grundfärg. Papperstapet absorberar färg som ny gips och behöver ett lager grundfärg för att säkerställa en enhetlig topplack.

Vinyl tapeter är inte porösa, men det behöver shellackbaserad grundfärg för att säkerställa färgvidhäftning. Detsamma gäller för färdiga väggpaneler; efter avglansning av panelen, applicera ett lager grundfärg för att förhindra att ytbeläggningen flagnar eller bubblar. Använd skelackbaserad grundfärg innan du målar oavslutad träpanel – den tätar träkornen och förhindrar genomblödning.

Grundtips

Du behöver inte grunmåla hela väggen när du målar på tidigare målade träpaneler, men du bör grundmåla på specifika ställen för att täcka fläckar eller rökskador. Om du är känslig för dofter från färg och föredrar en vattenbaserad produkt, kontrollera etiketten. vissa latexgrundfärger är formulerade för att blockera fläckar.

De flesta grundfärger innehåller vita pigment, och om du målar dina väggar i en mörk färg lönar det sig att tona grundfärgen – det kan göra skillnaden mellan två och tre lager. Be säljare att göra detta åt dig när du köper grundfärgen.

Låt grundfärgen torka ordentligt innan ytbehandlingarna appliceras. Kom ihåg att du kan måla en latex över olja, men inte olja över latex.

Du kan använda en oljebaserad grundfärg, efterföljande en latexfinishbeläggning, men inte en latexprimer med en oljebearbetning. Det kan resultera i ett uselt resultat där färgen får en bubblande effekt.

Denna regel gäller för alla ytor i ett rum, tak, väggar, även träklädsel. Om du använder ytorna om du redan har målat och vill måla om på nytt är det säkrare med latexfärg, såvida du inte säkert vet att du har en oljefärg.

Med helt nytt kalt trä eller lackerade skåp fungerar en oljebaserad grundfärg bäst, följt av en premiumlack.

Att använda ordentliga grundfärger kommer utan tvekan att göra ett rum professionellt målat när du är klar. Du undviker genomblödning, ger en bättre finish, och uppnår en bättre täckning.

Läs också: Behöver man Grundmåla Gipsskivor? Allt du Bör veta!

Grundfärg och målarfär i en

Idag med färgindustrins tekniska framsteg har formuleringar förbättrats kraftigt. Flera premium interiörfärger som spänner över ett brett spektrum av tillverkare erbjuder nu grundfärg och färg i en för att göra arbetet med grundmålning effektivare och snabbare.

Dessa interiörfärger har vanligtvis högre viskositet och täcker mycket bättre än sådana utan inbyggda grundfärger. Men var försiktig så att du inte förväxlar detta från en verklig, fullfärdig grundfärg.

Grundfärg för väggar, är perfekt när väggar tidigare har målats.

Behöver dina väggar grundfärg?

  • Ny texturerad gipsvägg behöver grundfärg
  • Måla ljusa eller neutrala färger över mörkret
  • Måla en annan glans, grundfärg krävs
  • Gipsväggsstrukturer behöver grundfärg
  • Helt nya gipstak behöver grundmålning
  • Fläckar från vatten behöver grundmålning
  • Att måla ljus över mörka färger behöver grundfärg
  • Att måla en annan glans behöver grundfärg
  • Mycket fukt i ett rum kan behöva grundmålning
  • Nya tak behöver grundmålning

Alla nya texturerade gipsvägg, oavsett vilken nivå av jämnhet, behövs en grundfärg först. Idealiskt används en polyvinylacetat (PVA) platt grundfärg för att täta porös gips med en icke-reflekterande yta.

Efter att ha täckt gips med en grundfärg först kan vi identifiera eventuella avvikelser och korrigera innan någon ytbehandling appliceras.

Måla över mörka färger med ljus färg

När du målar över mörka färger med en mycket ljusare eller vit färg föreslås också en grundfärg. Anledningen till detta är det sista lättare lagret med färg kommer att täcka mycket bättre, utan att drabbas av att färgen bakom lyser igenom.

Att måla en annan glans behöver grundfärg

Viktigast målar du över en halvblank vägg med en äggskalglans, du bör helst ha en platt grundfärg applicerad först. Orsaken är att detta gör att äggskalfärger kan fästa mycket bättre än att försöka binda till en slät yta.

När du inte behöver grundfärg

Många gånger behöver väggar grundmålning i förväg. Om du är osäker kan du aldrig gå fel med att applicera grundfärg på väggar först, oavsett vad. När du verkligen inte behöver en väggfärg är när du målar med samma färg och samma glans på en tidigare målad vägg.

Helt nya tak, som liknar väggar, med textur behöver först en platt icke-reflekterande grundfärg. Anledningen är oavsett hur den slutliga färgen appliceras, du ser att den slutliga lackbeläggningen blir mycket jämnare.

Takfärg som grundfärg?

Platt takfärg kan användas som inredningsfärg. Gör det mycket enkelt att slipa innan du applicerar ytbeläggningar med högre glans. Normalt kommer innerdörrar grundade med en vitfärgad grundfärg. Men om de inte är grundmålade, använd någon platt vit färg, inklusive takfärg som en grundfärg för dina dörrar.

Även om du har bytt ut en bit takgips, rekommenderas en snabb applicering av grundfärg efter att du har avslutat takgipset.

Grundmåla tak

Om du målar ett tak med äggskalsfärg som har glans eller halvglans, bör du bäst applicera en snabbtorkande platt grundfärg först. Eftersom denna grundfärg kommer att klibba fast och bindas till blanka ytor först, så att en äggskalglans kan fästa mycket bättre, särskilt i rum som har mest fukt som kök, tvätt och badrum.

Inte bara hjälper grundfärger med en annan glans utan låter din nya takfärg täcka mycket bättre utan synliga linjer eller rollermärken.

Obehandlade träskivor behöver grundfärg

Allt nytt träarbete, kalt trä måste först förseglas med en grundfärg. Antingen borsta, rolla eller spraya, den här grundfärgen behöver slipas efteråt, så att en slät slutlig beläggning kan appliceras.

De flesta reparationer med inbäddad dekor, behöver också en grundfärg. Kom bara ihåg allt kalt trä, där färg först har skrapats, behöver fyllmedel, sandpappring, sedan en grundfärg, slipning igen, innan färg.

Allt nytt, kalt trä som finns på fönster, dörrar, dörrstänger behöver grundfärg först. Lätt slipning är ditt trick innan du målar. Slipning och sedan torkning av damm kommer att ge dina träytor bästa förutsättningar för att målas.

Anledningen till att kalt trä behöver grundfärg först är att försegla kornigheten så att ytbeläggningarna kan bindas ordentligt. Detta gäller interiört eller yttre träytor, som behöver grundfärg innan målning.

Ja, det här är en flerstegsprocess, men väl värt dina ansträngningar för en extremt jämn, lyxig lack.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!